Na czym polega uziarnienie węgla? To nic innego jak wielkość pojedynczych brył. Nie jest to jednak jedyny parametr, na który powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie węgla. Tak naprawdę nie jego cena powinna być dla nas najważniejsza. W końcu każdy sprzedawca chce sprzedać jak najdrożej, a klient kupić jak najtaniej. Tak było od zawsze i to pewnie nigdy nie ulegnie zmianie. Jak zatem wybrać węgiel, aby mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości węgiel?

Stosunek ceny do wartości opałowej

Pierwszym parametrem, na który powinieneś zwrócić uwagę, jest stosunek ceny do wartości opałowej — czyli cena za 1GJ ciepła zawartego w węglu. Cenę za tonę w złotówkach należy podzielić przez wartość opałową. Wtedy wyjdzie nam, jaka jest rzeczywista cena ciepła. Im cena ciepła jest niższa, tym dla nas lepiej. Najdroższy nie jest wcale ten węgiel, który ma najwyższą cenę za tonę, ale ten, który ma najmniejszą wydajność. Dlatego zawsze należy policzyć, ile kosztuje 1 GJ ciepła przed tym, jak zauroczy nas niska cena za worek.

Oszukują…

Sprzedawcy unikają jak ognia podawania wartości opałowej, bo jest ona o wiele bardziej miarodajna, niż ciepło spalania. Ten drugi parametr zawsze jest wyższy i każdy lub prawie każdy klient się na to ,,łapie”. Zupełnie niepotrzebne, bo niskie prawdopodobieństwo, że taki węgiel odpowiednio ogrzeje jego dom.

Ciepło spalania

Dlaczego tak jest? Ciepło spalania to całkowita wartość energii, która wytwarza się podczas spalania. Inaczej mówiąc, wlicza się w tę wartość również energię, która się ulatnia podczas spalania węgla. Ona nikogo nie ogrzeje i jest dla klienta zupełnie bezużyteczna. W związku, z tym przy zakupie węgla należy brać pod uwagę jedynie wartość opałową. Ciepło spalania może dla nas nie istnieć.

Stosunek ceny do kaloryczności

Nie zawsze wybór najbardziej kalorycznego węgla jest najlepszym sposobem. Kaloryczność nie jest tak bardzo istotna, ważniejszy jest, jak już wcześniej wspomniałam, stosunek ceny do kaloryczności. To on mówi o tym, ile energii się ostatecznie wytworzy podczas spalania węgla.

Dwa rodzaje węgla

Z tego względu najlepiej jest wybrać dwa rodzaje węgla. Opał wysokokaloryczny na zimne dni i niskokaloryczny o dni cieplejsze. Taka kombinacja pozwoli nam wykorzystać oba rodzaje węgla oraz nie spowoduje zbędnego wypalania zbyt dużych ilości węgla.

Uziarnienie węgla

Przejdźmy teraz do uziarnienia węgla, czyli wielkości pojedynczych brył. Ten parametr odnosi się do posortowanego węgla. Miał węglowy polski, ma wielkość od 0 do 20 mm, a rosyjski od 0 do 25 mm. Groszek drugiego gatunku to wielkość od 8 do 20 mm. Natomiast groszek pierwszego gatunku ma wielkość od 16 do 30 mm. Węgiel tak zwany orzech drugiego gatunku to bryłki od 50 do 25 mm, a pierwszego gatunku od 40 do 80 mm. Kostka ma wielkość od 60 do 120 mm, a kęsy ponad 120 mm.

Specyfikacja pieca/kotła

Przy wyborze wielkości węgla należy kierować się nie tylko naszymi przyzwyczajeniami, ale też, a może przede wszystkim specyfikacją pieca. Nieodpowiednio dobrany węgiel może spowodować, że kocioł będzie mało wydajny i będziemy musieli go często czyścić. Odpowiednio dobrany węgiel nie tylko będzie się dłużej palił, ale też będziemy musieli rzadziej dokładać do pieca.

Uważaj na oszustów

Na co jeszcze zwracać uwagę, kupując węgiel? Myślę, że dobrze jest znać najczęstsze triki, jakie stosują sprzedawcy, aby nas po prostu oszukać. Pierwszym z nich jest sprzedawanie importowanego węgla i wmawianie klientowi, że towar pochodzi z Polski. Druga metoda polega na sprzedaży węgla niskiej jakości bez podawania kraju.

Podsumowując, uziarnienie węgla, to tylko jeden z wielu parametrów, na które należy zwrócić uwagę, wybierając opał na zimę.

Każda kopalnia stosuje różnego rodzaju nazewnictwo do określenia uziarnienia węgla. Węgiel dzielony jest na kilka grup: miał węglowy (0-25mm), sortymenty średnie: groszek II (8-20 mm) i groszek I (16-30 mm), a także sortymenty grube, w ramach których wyróżniamy orzech II (50-25 mm), orzech I (40-80 mm), kostka II (60-120 mm), kostka I (120-200 mm) i kęsy (ponad 200 mm). Każdy sortyment może zawierać odpowiednią ilość podziarna, czyli miału. Biorąc pod uwagę ten fakt, normy w różnych kopalniach są inne. Rodzaj pieca wskazuje na to, jakie ma być uziarnienie. Natomiast gdy w danym piecu można używać węgla szerokiej gamy rozmiarowej, wówczas o wyborze decyduje klient. Sortymenty grube są droższe, ponieważ produkowane są w mniejszej ilości. Z tego względu, aby klienci nie byli niezadowoleni, przesiewa się końcówki zapasów, by klienci otrzymywali jak najlepszej jakości materiał opałowy.

Uziarnienie węgla
5 (100%) 1 vote
Lubię to! Podziel się z innymi