Dlaczego ekogroszek się spieka i żużluje?

Jeżeli jesteś nie po raz pierwszy na naszym blogu, to z pewnością masz świadomość, że spiekalność, to znaczy skłonność do występowania spieków, to jedna z najbardziej istotnych właściwości ekogroszku do kotłów z podajnikiem. Spiekalność powinna być najniższa jak to tylko możliwe. Najlepiej, żeby było poniżej 20 RI.

Powstawanie spieków to jedno z najbardziej uciążliwych dla właścicieli pieców zjawisko. Ten proces zachodzi w czasie spalania ekogroszku w kotle automatycznym.

Spieki można podzielić na dwa rodzaje.

Pewnie teraz zapytasz, jakie? Już spieszymy z odpowiedzią…

Pierwsze to spieki koksowe, a drugie spieki żużlowe.

Te pierwsze uznaje się za łatwiejsze do pozbycia się, ale cały czas bardzo denerwujące. Powstają podczas odgazowania ekogroszku w wyniku wysokiej temperatury, która panuje w piecu.

Natomiast drugie, czyli spieki żużlowe, powstają nie z węgla, ale z popiołu. Jeżeli w strefie żaru, z jakiejś przyczyny, jest zbyt wysoka temperatura, popiół zamienia się w twarde spieki żużlowe.

Pewnie teraz zastanawiasz się nad tym…

Jakie są powody powstawania spieków?

Wymieniona wcześniej jednostka RI oznacza indeks Rogi.

Nadal Ci to nic nie mówi? Nie martw się! Wyjaśniamy dalej!

Jest to po prostu wskaźnik spiekalności węgla. Doskonały ekogroszek powinien posiadać RI = 0. Wtedy w ogóle nie powstawałyby na nim spieki. Ekogroszki o RI między 5 a 20 są uznawane za bardzo mało spiekające. Natomiast ekogroszek o RI wyższym niż 20 jest bardzo słabo spiekający.

Skoro wszystko wygląda tak pięknie, to skąd biorą się te wszystkie problemy?

Jednak nie do końca jest tak doskonale. Myśląc logicznie, dojdziesz do słusznego wniosku, że im wyższy współczynnik spiekalności, tym większa skłonność do spiekalności. Pewnie wiele wyjaśni Ci fakt, że w Polsce można kupić ekogroszek lub węgiel, który ma spiekalność nawet w granicach 80. Nie pytajcie nas, jak sobie radzą osoby, które kupiły opał o tak słabej jakości, bo nawet nie chce nam się o tym myśleć.

Przejdźmy do kolejnego punktu, czyli…spieków koksowych.

Powstają one w wyniku zbyt silnego nadmuchu powietrza w kotle. Tak można to najprościej wyjaśnić, bez wdawania się w dalsze szczegóły. Czasem spieki koksowe powstają, ponieważ kocioł ma złe ustawienia, a czasem przyczyną spieków jest opał o zbyt dużej spiekalności. Taki wywołany przez ekogroszek proces spalania ze zbyt dużą ilością powietrza, które schładza spaliny może prowadzić również do tworzenia się spieków żużlowych.

Ekogroszek o dużej skłonności do tworzenia się spieków koksowych powodują większe ryzyko powstawania spieków żużlowych, czyli szlaki.

Czy mogą być jeszcze inne przyczyny powstawania spieków?

Oczywiście, że tak!

Pewnie jeszcze o tym nie wiesz, ale spieki mogą wytworzyć się przez zbyt niskie usytuowanie deflektora nad paleniskiem. Prowadzi to do wzrostu temperatury na nim i zbyt szybkiego, niekorzystnego spalania się popiołu.

Teraz przyszła pora, aby wyjaśnić, dlaczego spieki są tak niebezpieczne dla procesu spalania.

Wbrew pozorom, wyjaśnienie jest całkiem proste i logiczne.

Spieki palą się dużo wolniej. W związku z tym powstają bardzo duże straty energii. Jednak nie tylko. Kolejnym minusem zakupu ekogroszku o bardzo dużej spiekalności jest to, że podczas spalania wytwarzają się dużo większe niż zazwyczaj ilości popiołu. Każdy, kto ma piec, doskonale wie o tym, że taki kocioł trzeba bardzo często czyścić, co utrudnia jego obsługę i wiąże się z dodatkową pracą. Naprawdę warto, jest zainwestować w opał o dużo lepszej jakości.

Pewnie teraz myślisz tylko o tym, czy żużlowania ekogroszku, da się w jakiś sposób uniknąć?

Na szczęście jest to możliwe. Wystarczy kupić ekogroszek o możliwie najniższej skłonności do spiekania. Musisz pamiętać również o tym, aby przestrzegać zaleceń producenta kotła oraz odpowiednio ustawić parametry spalania. Gdy połączysz tych kilka prostych do zrealizowania rad w całość, to nie będziesz miał żadnych problemów z żużlowaniem ekogroszku, a w dodatku zwiększysz wydajność kotła w czasie spalania.

Przyczyny żużlowania, czyli powstawania spieków w ekogroszku
Oceń tą stronę

Pin It on Pinterest

Share This

Udostępnij!

Hej, Pokaż ten artykuł swoim znajomym jeśli uważasz, że im też się przyda.