ekogroszek ogień

Co to jest ekogroszek, ile kosztuje, jaki kupić eko groszek i cała reszta nurtujących pytań.

Gdy kupujemy ekogroszek, najbardziej niepokoi nas to, że sprzedawca może nas oszukać. Jednak tak naprawdę sami możemy sobie przysporzyć większych problemów, jeśli wybierzemy ekogroszek bez większego zastanowienia, najtańszy z najbliższego składu opału.

W tym poradniku damy Ci wskazówki, w jaki sposób rozpoznać odpowiedni ekogroszek, gdy będziemy wybierali go intuicyjnie, a także powiemy jak wybrać najlepszy i najodpowiedniejszy opał do danego kotła, który będzie najbardziej opłacalny, co nie oznacza, że najtańszy.

Podpowiemy kiedy jest najlepsza pora na kupowanie ekogroszku, bo ma to kolosalne znaczenie zarówno dla kieszeni jak i komfortu użytkowania.

No to zaczynamy.

Uważnie czytaj parametry ekogroszku. Możesz się łatwo naciąć!

Ciepło spalania, a kaloryczność

Gdy trafimy na nieuczciwego sprzedawcę, może on podać nam ciepło spalania opału zamiast jego kaloryczności, czyli wartość opałowej, a to dlatego, może nam mówić, że ciepło spalania jest wyższe niż kaloryczność, a to przyciąga klientów sugerując, że ekogroszek jest naprawdę dobrej jakości. Niestety łatwo możemy dać się nabrać.

Na czym polega różnica?

Ciepło spalania jest całkowitą energią uwolnioną ze spalenia opału (wraz z energią, która ulatuje z parą wodną.

 

Niestety energia ta nie jest dla nas użyteczna.

Abyśmy mogli ją odzyskać trzeba by było ochłodzić spaliny, żeby dało się je skondensować. Ponieważ proces ten jest bardzo skomplikowany, do dnia dzisiejszego nie ma w użyciu kotłów kondensacyjnych.

Z tego względu, podczas zakupu ignorujmy ciepło spalania, a zwracajmy jedynie uwagę na wartość opałową.

Jaki ekogroszek będzie lepszy – nisko czy wysokokaloryczny?

Oto jak to wygląda..

Może nam się wydawać, że zawsze najlepiej jest kupić ekogroszek o najlepszej czyli najwyższej kaloryczności, jednak nie zawsze tak jest. Ważne, abyśmy sprawdzili jaki jest stosunek ceny do kaloryczności, żeby możliwe było otrzymanie jak największej energii w paliwie jak najtaniej (nie zawsze chodzi tu o kilogramy).

Gdy ekogroszek jest wysokokaloryczny, opału nie będzie można w pełni spożytkować, gdy nastaną cieplejsze dni. Wówczas zamiast osiągać zyski, będziemy stratni na dymie oraz sadzy. Jednak w mroźne dni (właściwie przez całą zimę) sprawdzi się idealnie.

Niskokaloryczny opał natomiast idealnie nada się na cieplejsze dni, gdyż będzie się spalał czyściej i efektywniej, ale podczas mrozów wypali się szybko i nie pozwoli osiągnąć wysokich temperatur w pomieszczeniu.

 

Pewnie się zastanawiasz jak dobrać odpowiedni opał do kotła?

Do każdego kotła zasypowego, najlepszym opałem będzie orzech, gdyż kostka jest zbyt gruba i trudniejsza do rozpylenia, natomiast groszek zbyt drobny, choć może być jeszcze spalony bez nadmuchu. Miał będzie się dobrze palił w kotłach odpowiednio przystosowanych do spalania tego typu opału (nadmuch, rozprowadzenie powietrza w komorze i sterownik płynnie sterującym powietrzem).

Ekogroszek może być z powodzeniem spalany w klasycznym kotle zasypowym, gdyż jest to zwykły węgiel. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny, ponieważ ekogroszek jest zdecydowanie droższy, natomiast kocioł zasypowy nie będzie pracował wydajniej ani nie będzie czyściej spalał, jednak można nim palić tak, jak zwykłym groszkiem.

Pamiętaj. Producent każdego kotła na ekogroszek podaje jaki powinno się stosować opał do danego kotła. Chodzi głównie o kaloryczność i granulację.

Jeśli masz kocioł na ekogroszek z podajnikiem i nie wiesz jakie są zalecenia producenta proponujemy kupić 2-3 rodzaje ekogroszku na próbę i zobaczyć, który będzie się palił najlepiej. Standardowo granulacja to 5-25 mm, pozostaje dobrać kaloryczność.

Kupno dobrego nowego kotła to nie lada wyczyn. Jest masa parametrów, na które trzeba zwrócić uwagę. Jeśli masz zamiar niedługo zmienić wysłużony piec to zapoznaj się z tym poradnikiem doboru odpowiedniego kotła do Twojego domu.

//dobry-ekogroszek.pl/jaki-piec-kociol-na-ekogroszek/

W tej chwili w produkcji są tylko kotły 5 generacji. Chcesz poczytać więcej o tych kotłach ZOBACZ.

Dobre kotły nowej generacji produkuje firma DEFRO, a także GALMET

Popularne oszustwa na ekogroszku i innym sortymencie

Nie oszukujmy się. Nieuczciwi sprzedawcy byli, są i będą – NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ

Poniżej przedstawiliśmy kilka popularnych szwindli, które są stosowane przez tych pseudo handlarzy opałem:

  • sprzedawany jest gorszej jakości zagraniczny ekogroszek zamiast dobrej jakości polskiego opału – oczywiście wmawiane jest że to polski ekogroszek ( dla przykładu może być to węgiel z Czech, Kaukazu, Rosji)
  • sprzedawany jest gorszej jakości zagraniczny ekogroszek bez informacji o kraju pochodzenia (robi się to po to, aby klientów dało się naciągnąć na niską cenę
  • oferuje się gorszej jakości polski ekogroszek jako lepszy droższy
  • miał odsiewa się z grubszych frakcji (najprawdopodobniej dlatego, aby móc sprzedać tę grubszą frakcję jako ekogroszek
  • węgiel miesza się z kamieniami
  • miał miesza się z piaskiem lub ziemią
  • miał jest mieszany do grubszych sortymentów
  • oszukuje się klientów na wadze (zamiast 2 ton, w dostawie przyjeżdża 1900 kg)
  • moczy się ekogroszek, żeby zwiększyć jego wagę. Często stosowane latem gdy ekogroszek powinien być suchy dostajemy mokry.
  • oszukuje się na ekogroszku przywiezionym luzem, bo wiadomo, że nikt na posesji nie ma wagi najazdowej

 

Masz piec na miał?  – przeczytaj ten fragment.

Kupno miału możemy nazwać rosyjską ruletką. Kilka lat wstecz miał był całkiem dobrym paliwem i można go było nabyć w rozsądnej cenie. Dziś niestety jest odwrotnie – jakość miału się pogorszyła, a ceny poszły do góry.

To jakiej jakości paliwo otrzymamy zależne jest od uczciwości sprzedawcy. Niestety firmy oferujące ten rodzaj opału często oszukują, a większości oszustw nie mamy możliwości zweryfikować przed zakupem.

Wystarczy wziąć pod lupę jeden z wymienionych wyżej przekrętów związanych z węglem, czyli mieszanie z ziemią oraz odsiane grubszego sortu. Miał powinien swym wyglądem przypominać drobny żwir, nie piach, inaczej taki kaliber ziaren kwalifikowany jest jako muł.

Domieszki ziemi lub piasku nie są zauważalne bez próby spalenia miału. Zdarza się, że opał nie posiada domieszek niepalnych materiałów, jednak miał pochodzi z węgla o niskiej jakości. Wówczas wartość kaloryczna opału będzie słaba. Aby zapobiec zimowej udręce związanej z paleniem w piecu, warto wybrać miał z możliwie bliskiego kopalni źródła i to taki, który będzie workowany.

Jednakże im dalej od Śląska, tym ceny są wyższe i jakość także się pogarsza, dlaczego?

Bo ceny transportu są wysokie i składy opału muszą to sobie jakoś zrekompensować. Mają dwa wyjścia, albo

 

Jaki opał będzie najlepszy i na jaki się zdecydować?

Z założenia, im węgiel jest grubszy, tym jest lepszy do zastosowania w kotle domowym. Jest on jednak trochę droższy. Nie jest to jednak reguła dotycząca ekogroszku, zwykle droższego od kostki (jest to spowodowane dużym popytem na węgiel o takiej granulacji do kotłów podajnikowych).

Ekogroszek jest handlową nazwą groszku, który jest poddawany obróbce, która dostosowuje opał do użytku w kotłach z podajnikiem. Węgiel ten jest odkamieniany lub odsiarczany, pod warunkiem, że jest to ekogroszek ze sprawdzonego źródła, a nie odsiany zwykły węgiel groszek.

Bez problemu takim opałem można palić również w tradycyjnym kotle zasypowym, ale to zwykle jest nieopłacalne, ponieważ ekogroszek jest droższy i stosuje się go typowo do kotłów na ekogroszek.

Najdrobniejszej jakości paliwami są miał oraz pył. Dobrej jakości miał swoim wyglądem przypomina raczej żwir niż piasek, jednak nieuczciwi pośrednicy mogą odsiewać z miału grubsze frakcje. Może się też zdarzyć, że podczas transportu oraz składowania miał zostaje zanieczyszczony piaskiem lub ziemią.

Flot oraz muł to nie jest jedno i to samo. Są one takiej samej granulacji, jednak mają różny skład. Flot jest to czysty (jednak bardzo drobny), a odzyskuje się go z kopalnianego błota. Muł węglowy natomiast jest pozostałością tego, co odstoi się z takiej wody. Zawiera on nadal sporo węgla, choć także niemało popiołu.

 

W jaki sposób rozpoznać dobry ekogroszek?

Wizualnie niestety nie mamy możliwości ocenienia wszystkich istotnych parametrów ekogroszku, jednak sporo po takiej analizie już można powiedzieć, a najważniejsze parametry to kaloryczność oraz zawartość popiołu.

Polskie ekogroszki o słabej jakości są szaro-czarne. Ich struktura jest wyraźnie warstwowa, a oprócz tego łatwo ulegają skruszeniu. Jeszcze jedną cechą ekogroszku o niskiej kaloryczności (do 24MJkg) są złotawe paski.

Kaloryczność i twardość węgla grubszego jest tym większa im węgiel jest bardziej smoliście czarny oraz błyszczący. Zdarza się, że niektóre węgle wyglądają jak lite kamienie i bardzo trudno jest je rozbić.

Jeśli chodzi o zawartość popiołu, to w bryłach węgla nie powinny być widoczne białe paski, którymi są przerosty kamienia. Wybierając taki węgiel kupujący na tym traci, gdyż płaci on za kamień a nie za węgiel. Występujące w węglu przerosty ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze na proch. Jeśli jednak w bryłce będzie więcej kamienia niż węgla, może on pozostać w całości, a wówczas może dojść do zablokowania ślimaka w kotle z podajnikiem.

Pomiary najważniejszych parametrów paliw stałych ( w tym także ekogroszku) robi Skierniewicka spółka ENERGETYKA CIEPLNA Takie badanie opału kosztuje 300zł. Mało – Niemało. Jak masz kupić opał na całą zimę, a nie jesteś pewny co do jego jakości to może warto.

Chcesz poczytać więcej na temat kaloryczności czyli wartości opałowej ekogroszku? Zobacz ten artykuł

Kupowanie ekogroszku w praktyce – czyli jak to wygląda?

Osoby, które mieszkają na Śląsku z pewnością otrzymują talony na darmowy albo półdarmowy węgiel. Można odebrać swój przydział bezpośrednio z kopalni i gotowe. Mieszkańcy pozostałych regionów mogą:

  • dokonać zakupu w składzie opału, a więc instytucji, która handluje węglem. Są to firmy mające mniej lub bardziej ugruntowane pozycje na rynku. Pod pojęciem składu zwykle występuje sprzedawca i dostawca w jednej osobie, który każdego dnia kursuje między śląskiem a własnym placem, na który znajduje się możliwy do kupienia węgiel pochodzący w teorii prosto z kopalni. Węgla takiego przeważnie się nie sortuje, bo im się to nie opłaca.
  • kupić węgiel w sklepach internetowych z opałem, których powstaje coraz większa liczba. Wybierając ich towar możemy się teoretycznie czuć pewniej co do zgodności z parametrami, które są deklarowane, choćby ze względu na to, że jeśli klient będzie niezadowolony, to będzie wiedział gdzie wrócić z reklamacją, a do tego popsuje firmie opinię w internecie. Tak jest w teorii, bo w praktyce wynegocjować reklamację jest jeszcze trudniej niż w takim lokalnym składzie węgla. Pozostaje nam trudna droga sądowa.
  • Nasze Centrum Opałowe pozyskuje ekogroszek bezpośrednio z polskich kopalń. Ekogroszek jest przesiewany by uzyskać optymalne ziarno 5-25mm, a następnie pakowany w oznaczone worki  PVC po 20 lub 25 kg. Każdy worek jest dokładnie ważony. Jesteśmy pewni jakości naszego ekogroszku, dlatego jeśli z jakiś powodów nie spełni oczekiwań można go reklamować. Ekogroszek Ogień posiada gwarancję tak jak każdy inny produkt. Kopalnie z których bierzemy węgiel dostarczają nam aktualne certyfikaty, na których wyszczególnione są parametry ekogroszku.
  • Ekogroszek Ogień i Ekogroszek Ogień Premium na terenie śląska i w odległości do 50 km od siedziby dostarczamy bez dodatkowych kosztów za transport.
  • Na cały kraj prowadzona jest sprzedaż wysyłkowa naszego sortymentu.

Przestrzegamy przed zakupem ekogroszku w małych składach opału które kombinuja jak mogą, żeby jak najwięcej zarobić co zazwyczaj jest na niekorzyść dla kupującego.

Niestety wiele tak zwanych sklepów internetowych z ekogroszkiem jest nie lepsza. Prowadzone są przez osoby pośredniczące, które mają swoje budki przy dużych hurtowniach opału i tylko pośredniczą w obrocie co zazwyczaj przekłada się na wyższą cenę i długie terminy dostaw, ponieważ sami o niczym nie decydują i są zdatni na łaskę dużego centrum opałowego z którego biorą towar.

Często też zawyżają parametry i stosują wymyślne marketingowe nazwy dla „swojego ekogroszku”.

 

Niuanse paliw węglowych

Obecnie na rynku mamy spory wybór opału, który różni się między sobą ceną, parametrami, a co za tym idzie także przydatnością do określonych zastosowań.

Węgiel brunatny, węgiel kamienny – cechy

Dwa podstawowe rodzaje dostępnego węgla to węgiel kamienny i węgiel brunatny. Pierwszy z nich najczęściej jest wykorzystywany do ogrzewania. Jest to opał twardy i czarny. Od węgla brunatnego różni się głównie tym, że ma wyższą zawartość czystego węgla (75–90%), a to sprawia, że jest on bardziej kaloryczny.

Węgiel brunatny, jak sama nazwa wskazuje, ma kolor brązowy i cechuje go niższa wartość opałowa (jest to 25–70% energii, jaką dostarcza węgiel kamienny). W praktyce jest to ok. 17-19 Mj/kg. Węgiel ten jest kruchy i niestety dosyć dobrze chłonie wodę (nawet do 50% swojej wagi).

Najczęściej wykorzystuje się go w przemyśle, jednak zdarza się, że jest sprzedawany cywilom i cieszy się powodzeniem, gdyż jego cena nie jest wysoka. W innym artykule opiszemy pozostałe zalety i wady tego materiału opałowego.

 

Jakie mamy typy opalu?

Wyróżniamy kilka typów, czyli odmian węgla kamiennego. Ich zasadniczymi cechami są kultura spalania oraz właściwości. Sami czasem kupujemy różne typy węgla, a możemy to ocenić, np. po tym, że czasem mamy opał, który pali się czysto i bez żadnych problemów, a innym razem węgiel, który kopci i brudzi kocioł.

Dla wyjaśnienia – ten węgiel, który bardziej kopci wcale nie jest gorszej jakości. Wręcz przeciwnie, czasem posiada większą wartość opałową, jednak jego minusem jest to, że trudniej przy nim utrzymać w domu czystość.

Oto jakie wyróżniamy typy węgli:

  • typ 31 — płomienny — jest najsłabszy (20-26MJ/kg), jednak pali się długo i czysto, osiągając jasnożółty płomień. Może on pozostawiać koks który jednak szybko się pali, gdyż jest kruchy. Jest to węgiel, który sprawia najmniej problemów. Węgiel ten jest nazywany papierowym, gdyż podczas spalania przypomina właśnie papier. Z wyglądu jest on matowy, jasnoczarny, łatwo się kruszy wzdłuż warstw, gdy upadnie na twarde podłoże. Znakiem rozpoznawczym tego typu węgla z niektórych kopalń są złotawe wtrącenia.
  • typ 32 — gazowo-płomienny — jest to nieco mocniejszy typ węgla (26-29MJ/kg), podczas jego spalania można zauważyć pomarańczowy płomień z czarnymi końcówkami. Dobrze się spieka, choć troszkę się koksuje. Węgiel jest z wyglądu ciemnoczarny, błyszczący, twardy (do rozłupania potrzebny jest młotek, pęka na nieregularne kawałki).
  • typ 33 — gazowy – mocarny (29-31MJ/kg), jest jednak trudny w spalaniu. Wydziela dużo smolistych, trudnopalnych gazów, spala się ciemnopomarańczowymi kopcącymi płomieniami. Pozostaje po nim twardy, długo spalający się koks. Mocno się spieka, cały zasyp potrafi skleić się w jedną bryłę.Z wyglądu jest jak bryła smoły, czarny i błyszczący, bardzo twardy, o jednolitej strukturze.
  • typ 34 i 35 — węgle koksujące — wykorzystuje się je do produkcji koksu w przemyśle. Nie powinno się ich stosować w cywilnych kotłowniach, jednak można je czasem spotkać na Śląsku, gdzie w niektórych kopalniach górnicy otrzymują taki węgiel w ramach deputatu. Węgle koksujące są jeszcze trudniej palne, substancje lotne, które wydzielają to ciężkie smoły i gaz koksowniczy (trujące i bardzo trudne do spalenia).

 

Jaki typ opału powinniśmy wybrać?

Kaloryczność opału wzrasta wraz z wyższym typem węgla, jednak występuje wraz z nią kilka innych zjawisk, które utrudniają spalanie. Należą do nich:

  • spiekanie — czyli sklejanie się brył węgla w jedną całość. Można to zauważyć już od typu 32.2, problemy pojawiają się w typie 33, gdzie cały zasyp może się sklejać w jedną całość. Spiekanie może się także pojawić jak mamy niską temperaturę na piecu, często pomaga podniesienie jej o klika stopni.
  • coraz trudniej palne substancje lotne — im wyższy jest typ węgla, tym większa zawartość cięższej smoły, do której spalenia potrzebna jest coraz wyższa temperatura. Te zazwyczaj nie występują w domowym kotle, zatem paląc węglem typu 33 w kotle górnego spalania, można w łatwy sposób zrobić od dołu z komina fontannę czarnego dymu i zakleić sobie smołą wszystko od kotła po komin. Gdy spalamy taki węgiel z rozpalaniem od góry, możemy ograniczyć kopcenie, jednak czarny dym i sadza w kotle zostaną.

Typ 32.1 (a także 32.2) jest najbardziej uniwersalnym typem węgla. Cechuje go bardzo dobra kaloryczność (ok. 28MJ/kg) oraz w miarę dobre spalanie. Do tego prawie w ogóle się nie spieka (tak jest w przypadku typu 32.1) lub spieka się w nieznacznym stopniu (32.2. Ekogroszek ten można wykorzystać zarówno do kotłów zasypowych, a także kotłów podajnikowych.

Do kotłów dolnego spalania potrzebny jest opał niespiekający. W związku z tym na typie 32.2 kończą się ich zdolności przeróbcze. Do kotła górnego spalania może być wykorzystany każdy węgiel. By typ 33 można było spalić stosunkowo czysto, potrzebne jest rozpalenie od góry. Ważne jest także duże doświadczenie, ponieważ istotne są proporcje podawania powietrza głównego oraz wtórnego. Tego pierwszego powinno być stosunkowo mało, żeby nie doszło do gwałtownego rozpalenia się węgla, a w przypadku drugiego, odwrotnie, czyli powinno być go dużo, żeby wydzielane gazy mogły się zapalić w czasie przechodzenia przez wierzchnią warstwę żaru.

 

Sortymenty opału

Ze względu na wielkość ziarna, węgiel dzielimy na sortymenty od najgrubszego do najdrobniejszego:

  • kostka (6-20cm)
  • orzech (2,5-8cm)
  • groszek (0,5-2,8cm)
  • miał (< 0,6cm)
  • pył i muł (< 1mm)

 

Jakie są źródła pochodzenia opału w tym też ekogroszku?

Pomimo tego, że nasz kraj węglem stoi, w składach węglowych możemy spotkać różne węgle z przeróżnych części świata. Mają one różne właściwości oraz stopnie opłacalności. Oto jakie rodzaje węgla wyróżniamy:

  • Węgiel polski – zaliczyć do niego należy przede wszystkim węgiel kamienny różnych typów, o różnej jakości. Jeżeli mówimy tu o naprawdę uczciwym węglu z Polski, największym mankamentem może być duża zawartość kamienia albo duża spiekalność. Możemy się też spotkać ze słabą kalorycznością w granicach 24MJ/kg (węgiel papierowy). Niemniej jednak mimo to można będzie mówić o w miarę dobrej jakości węglu kamiennym posiadającym wartość opałową 24-30MJ/kg.
  • Węgiel czeski – nazywany jest młodym węglem. Jest to produkt klasyfikowany pomiędzy węglem brunatnym a kamiennym. Ten opał po wysuszeniu przybiera brunatną barwę. Węgiel w takim kolorze osiąga wartość opałową w granicach 19-21MJ/kg. To, co wato podkreślić charakteryzując taki węgiel, to łatwe pochłanianie wilgoci, błyskawiczne spalanie bez efektu koksowania, a także niestety dość spore kopcenie. Pomimo tego jest wielu amatorów takiego opału (być może są oni nieświadomi owych minusów). Do zakupu przekonuje ich niska cena (węgiel czeski jest zwykle ok. 25% tańszy od węgla krajowego). Jeśli spotkamy się z ofertą owego węgla w granicach 200-300 zł za tonę (najczęściej z dala od granicy czeskiej), to najpewniej trafiliśmy na nieuczciwego sprzedawcę, który chce nam wcisnąć węgiel brunatny o niskiej kaloryczności. Taki węgiel, to także podstawa workowanych „ekogroszków” za cenę 600 zł za tonę (mają one zazwyczaj 20% wody). Za taką cenę zupełnie nie opłaca się go kupować.
  • Węgiel rosyjski (węgiel zza wschodniej granicy). Kupując ten opał możemy trafić na węgiel z Białorusi, jak i z Kazachstanu lub drugiego końca Syberii. Najczęściej kosztuje mniej niż węgiel polski, ale ciężko powiedzieć na jakiej jakości węgiel się trafi. Problem z brakiem pewności odnośnie do parametrów zwykle stanowi problem takiego opału. Możemy jednak mieć szczęście i trafić na równie dobry, jak polski węgiel, który okaże się ładny, twardy, smoliście czarny, a do tego w dobrej cenie. Posiadamy bardzo dobrej jakości ekogroszek syberyjski.

Czy pochodzenie opału ma duże znaczenie?

Czeski ekogroszek nie jest tak kaloryczny jak ekogroszek polski. Będzie zatem idealny na cieplejsze dni zimy. Węgle zza wschodniej granicy mamy różne, począwszy od słabej jakości brunatnych po antracyt. Często polskie lobby węglowe bardzo krytycznie się odnoszą do tego węgla, podczas gdy węgiel ten potrafi być równie dobrej jakości jak nasz rodzimy opał. Jedynie brak pewności co do parametrów podczas zakupu może być problemem (poprzez długi łańcuch pośredników, łatwiej paść ofiarą oszustów). Ten niskoenergetyczny ekogroszek jest już powoli wycofywany i niedługo go już nie kupimy. Ma to związek z ustawą antysmogową.

 

Jak kupić ekogroszek –  krok po kroku

  • w pierwszej kolejności sprawdźmy składy węgla w naszej okolicy. Warto sprawdzić sklepy internetowe oferujące węgiel. Być może gdzieś w pobliżu znajduje się jaki skład i będziemy mogli zamówić opał wraz z tańszym transportem niż w przypadku dostawy kurierem. Warto zwrócić uwagę na składy położone niedaleko stacji kolejowych lub takie, które się zaopatrują w węgiel dostarczany koleją. Transport koleją jest bezpieczniejszy (mniejsze ryzyko podmiany węgla).
  • warto popytać w danym składzie o źródło pochodzenia węgla oraz o jego parametry. Oczywiście nie będziemy mieć wówczas gwarancji na uczciwość sprzedawcy, ale z jego reakcji można będzie wiele wyczytać (zauważymy np. gdy sprzedawca zacznie nerwowo reagować na nasze pytania lub przyzna się do niewiedzy na ten temat, co powinno dać nam do myślenia i spowodować, że w takim składzie nie dokonamy zakupu.
  • porównajmy ceny- nie chodzi tu o wybór najtańszej oferty. Warto wybrać węgiel, który w różnych składach ma podobną cenę (mowa tu o węglu o podobnych parametrach i pochodzeniu). W odległości ok. 50 km nie powinno być dużych wahań w cenach, a więc warto mieć się na baczności w przypadku podejrzanie tanich ofert.
  • zapytajmy o certyfikat i o pochodzenie węgla – warto się dowiedzieć, z jakiej kopalni został przywieziony węgiel oraz jaki jest jego typ i jaka jest kaloryczność, wówczas będziemy mieć możliwość zweryfikowania w internecie (dla przykładu w naszym katalogu polskiego węgla) czy w takiej kopalni w ogóle wydobywany jest taki rodzaj węgla. Jeżeli po zadaniu takiego pytania sprzedawca nie będzie chciał lub umiał opowiedzieć, może to oznaczać, że nie zna się na tym co sprzedaje lub zwyczajnie chce nas oszukać. Jeśli będziemy kupować węgiel zagraniczny, także powinniśmy wiedzieć, że sprzedawca powinien dysponować odpowiednią dokumentacją z informacjami o pochodzeniu opału. Wówczas masz pewność, że ekogroszek pochodzi ze sprawdzonego źródła ( masz certyfikat) dostaniesz gwarancję, dowód zakupu. Ekogroszek Ogień dostarczymy Ci osobiście, ponieważ posiadamy rozbudowaną flotę samochodów dostawczych różnych typów.

Bez względu na to, czy kupimy węgiel polski czy zagraniczny, powinniśmy pamiętać, że możemy otrzymać certyfikat jakości węgla. W takim dokumencie zawarte są wyniki badań węgla, które przeprowadzają akredytowane laboratoria. Uczciwi sprzedawcy powinni mieć taki dokument i udostępniać go do wglądu klientom.

  • wybierzmy właściwą porę roku oraz dobrą pogodę na zakup węgla. Ważne, aby węgiel w trakcie zakupu był możliwie suchy, inaczej zwiększy on swoją wagę i zapłacimy częściowo za wodę. Zaleca się kupować węgiel w miesiącach czerwiec-sierpień, ew. maj – wrzesień. Najlepszy miesiąc na kupno opału to sierpień, z uwagi na to, że wtedy występują niskie średnie opady. Udajmy się do składu opału mniej więcej po ok 2 tygodniach bezdeszczowych i słonecznych dni. Jeśli mimo to dostaniemy mokry ekogroszek to mamy do czynienia z oszustem.
  • kupmy od razu zapas na całą zimę – co prawda istnieje ryzyko, że trafimy na opał, z którego nie będziemy do końca zadowoleni, ale chyba gorszym rozwiązaniem jest dokupowanie po jednej tonie przez cały okres grzewczy, kiedy opał w składzie jest wymieszany z błotem oraz śniegiem. Wówczas gdy nadchodzą duże mrozy, zwykle się nie wybrzydza, tylko bierze się taki ekogroszek, jaki jest na stanie.
  • Nie bez znaczenia jest też fakt, że w sezonie grzewczym zwykle ekogroszek idzie do góry więc tracimy podwójnie
  • odwiedźmy osobiście skład opału – przed zakupem warto zapoznać się z ofertą pod kątem parametrów, jakie ma ekogroszek, a należą do nich: wilgotność , wyraźne przerosty kamienia, kaloryczność, zawartość miału, mułu lub ziemi
  • miejmy oczy szeroko otwarte – obserwujmy dokładnie to co kupujemy, aby wykluczyć taką sytuację, że kupujemy orzech, a otrzymamy za plecami kilkaset kg miału. Przypatrzmy się też procedurze ważenia pojazdu z węglem, ponieważ niektóre składy opału mogą dociągać wagę w bardziej lub mniej kreatywny sposób, np. wówczas, gdy pracownik sam stanie na wadze, może nam dołożyć dodatkowe 100 kg i o tyle będzie mniej węgla w naszej dostawie. Kupując węgiel osobiście możemy utrudnić nieuczciwemu sprzedawcy próbę oszustwa, podczas, gdy zamawiając opał telefonicznie nie mielibyśmy szansy na dostrzeżenie pewnych niedociągnięć, gdyż kiedy już węgiel do nas dotrze i zostanie rozładowany na podwórku, ciężko będzie ocenić, czy jest równa tona, czy o kilkaset kg mniej.

 

Zakup ekogroszku dokonany i co dalej?

Jeśli trafimy na dobrą pogodę i mamy taką możliwość, zostawmy węgiel „pod chmurką”, czyli na dworze. Ekogroszek pozostawiony na słońcu dosuszy się, jednak sprawdzajmy prognozę pogody, aby nie zaskoczył nas deszczowy dzień, który zniweczy nasze starania.

Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie miejsca, w którym będziemy składować ekogroszek. Miejsce to powinno być zadaszone, usytuowane tam, gdzie nie dostanie się wilgoć oraz dobrze wentylowane.

Warto też rozważyć opcję zapakowania ekogroszku do worków zamiast zrzucania luzem na hałdę. Pozwala to na wygody transport ekogroszku oraz na zmniejszenie ilości miału, który powstaje podczas jego przerzucania, a co za tym idzie pomaga utrzymać czystość w kotłowni. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wówczas, gdy ekogroszek jest jeszcze wilgotny, nie zamykać szczelnie worka.

Dlatego kupując ekogroszek warto wybrać workowany, na przykład Ekogroszek Ogień. Co prawda jest trochę droższy od tego luzem, ale niesie za sobą cały szereg innych korzyści:

  • czystsze składowanie
  • łatwiejsze ładowanie do zasobnika
  • większa odporność na wilgoć
  • mniejsze prawdopodobieństwo oszustwa

 

Co możemy zrobić z popiołem?

Zawsze gdy ekogroszkek czy drewno się wypalą (bez względu na ich rodzaj), pozostanie jakaś ilość popiołu, może być mniejsza, gdy palimy drewnem lub może być go nawet kilka ton w przypadku palenia kiepskiej jakości ekogroszkiem. Jak zatem się tego pozbyć i czy taki popiół może być niebezpieczny?

Warto tu użyć domowego kubła na odpady zmieszane. Do nich można spokojnie wrzucić taki popiół, jednak pamiętajmy, że musi on być już zimny.

Popiół może być też wykorzystany zarówno jako materiał budowlany (przykładowo jako podbudowa pod utwardzanie drogi), jak również jako nawóz (ale w rozsądnych dawkach).

W popiele mamy zawarte niepalne pierwiastki, które zostały kiedyś wyciągnięte przez drzewo z gleby. Takie składniki to np. wapń, magnez, potas, fosfor oraz metale ciężkie. Pamiętajmy, że na usypanej z popiołu górce nic nie będzie nam rosło, ale jeśli taki popiół będzie rozsypany na większej powierzchni, nie będzie to nikomu w niczym przeszkadzało, a wręcz przeciwnie, może mieć korzystnie działanie.

Pozostaje jeszcze pytanie co z żużlem oraz niedopalonym koksem?

Żużel jest niczym innym jak stopionym popiołem. Ponieważ żużel nie rozkłada się na wolnym powietrzu, tworzące go pierwiastki nie zostaną wykorzystane przez rośliny.

Budulcem gleby tzw. biowęglem (ang. biochar) oraz doskonałym nawozem są koksiki, czyli niedopalony węgiel drzewny. Obecnie znanym trendem na świecie jest wykorzystywanie węgla drzewnego w rolnictwie. Taki dodatek do gleby mocno ją użyźnia, do tego taki węgiel zatrzymywany jest w glebie (drewno ulega procesowi gnilnemu, a węgiel drzewny nie gnije) i osiąga się ujemną emisję dwutlenku węgla

 

.

———

Wcześniejszy artykuł

Co to jest ekogroszek

Każda osoba, która chociaż w minimalnym stopniu jest zainteresowana zakupem materiałów opałowych, wie jaki obecnie mamy wybór. Kiedyś można było wybrać jedynie węgiel kamienny, drewno lub gaz, dziś oferta nie jest tak mocno ograniczona i chyba wiadomo co jest tego powodem. Doskonałym przykładem na wyjaśnienie, dlaczego tak się obecnie dzieje jest węgiel kamienny, który jak wiadomo, stosowało się do niedawna w większości domów. Zaliczany jest do nieodnawialnych źródeł energii, a co za tym idzie, należy go eksploatować mądrze, czyli oszczędnie, gdyż za jakiś czas może nam go zabraknąć. Z tego też powodu bardzo często narzekamy na wysokie ceny opału. Stale zmniejszające się zasoby węgla kamiennego przyczyniły się do pojawienia się na rynku alternatywnych źródeł energii, które z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w naszych domach oraz mieszkaniach. Jedną z owych alternatyw jest coraz bardziej popularny ekogroszek. Jest to rodzaj paliwa stałego, które produkuje się z węgla kamiennego lub węgla brunatnego. Swoje zastosowanie znajduje w produkcji energii cieplnej z wykorzystaniem kotłów retortowych.

 

Charakterystyka ekogroszku

Prezentowany przez nas opał posiada wiele zalet, ale najważniejszą z nich jest dużo lepsza jakość oraz większa wydajność w porównaniu z innymi rodzajami węgla. Oprócz tego, co bardzo ważne, ekogroszek jest bardziej przyjazny dla środowiska, a więc ekologiczny. Ten rodzaj opału produkowany jest z wysokokalorycznego węgla, charakteryzującego się małą zawartością wody, siarki, substancji niepalnych oraz niewielką spiekalnością. Te właściwości wpływają na wydajność ekogroszku oraz powodują, że daje on poczucie przyjemnego i kalorycznego ciepła. Kolejną ważną zaletą jest fakt, iż po spaleniu ekogroszku, otrzymujemy niewielką ilość szkodliwych tlenków siarki, jak również małą ilość popiołu, dzięki czemu łatwiej jest zachować czystość, bez większego wysiłku i potrzeby wymiatania kotła, jak to jest w przypadku spalania innego typu węgla. Ten rodzaj opału, którego wielkość waha się od 5-25 mm, może być stosowany w nowoczesnych piecach z automatycznymi dozownikami. Ekogroszek z powodzeniem można stosować w piecach z podajnikami, które są uzupełniane raz na jakiś czas, co oszczędza nasz czas i wysiłek. Spalanie ekogroszku w kotłach, które są zasilane automatycznie sprawia, że zmniejsza się ilość wydzielanego dwutlenku węgla, a także innych produktów ubocznych, równie niekorzystnych dla środowiska i naszego zdrowia, np. dioksyny czy pyłu. Użycie ekogroszku pozwala zatem bezpiecznie ogrzać nasze domy.

Piece z podajnikami doskonale się nadają do użycia tego typu opału. Obecnie bardzo często można się spotkać z zakupem pieców węglowych z podajnikami, ponieważ dzięki nim możemy zaoszczędzić sporo czasu, a także palenie w takich piecach oszczędza nasz wysiłek. Jeszcze jedną ważną zaletą jest stałe utrzymywanie ciepła w domu przez kilka dni bez wkładu naszej pracy. Na rynku mamy dostępne piece z podajnikami różnej wielkości, a to jaki wybierzemy, zależy od naszych potrzeb. Ekogroszek to dobry i lekki węgiel, bardzo łatwy w transporcie, dlatego bez problemu można go przenosić do kotłowni lub piwnicy, gdzie znajduje się piec. Bardzo łatwo można go także wsypać do podajnika, a to z pewnością jest dużym ułatwieniem dla osób starszych. Jeśli posiadamy taki piec, to wystarczy raz na kilka dni zejść do piwnicy i naładować podajnik do pełna. Oprócz tego popiół można wymiatać raz na kilka dni i w tym czasie wcale nie musimy się piecem przejmować, co jest bardzo wygodne, zwłaszcza, gdy musimy na kilka dni wyjechać z domu, w którym zostają dzieci lub jakaś starsza osoba. Dzięki łatwej i rzadkiej obsłudze pieca, nie musimy się obawiać, że ktoś nie poradzi sobie z takim sprzętem.

Nie tylko ekogroszek

W piecach przystosowanych do palenia ekogroszkiem, można także wykorzystać inne materiały opałowe. To ważna informacja, ponieważ możemy z takiej opcji skorzystać, gdy zabraknie nam ekogroszku (który niestety nie jest tani) lub gdy chwilowo nie mamy odpowiedniej gotówki na zakup tego węgla. W takiej sytuacji, w piecu z podajnikiem możemy spalić materiały drewniane lub nawet niektóre śmieci. Jest to ważna zaleta, którą docenia wiele osób.

Po czym poznać, że na pewno mamy do czyniena z ekogroszkiem?

Zarówno przy zakupie tradycyjnego węgla, jak również wtedy, gdy kupujemy ekogroszek, musimy uważać na oszustów, którzy za cenę dobrej jakości ekogroszku oferują nam zwykłą podróbkę. Taki opał składa się wówczas z miału węglowego oraz lepiszcza. Podróbki mają zdecydowanie gorszą jakość niż prawdziwy ekogroszek, a do tego ich kaloryczność jest dużo mniejsza, a parametry emisyjne niższe. Ze względu na to, że nietrudno o pomyłkę, należy przypomnieć, że bardzo istotne jest znalezienie składu opału, który cieszy się dobrą opinią, jak np. nasz skład w Warszawie. Dzięki temu będziemy wiedzieli z jakiego źródła pochodzi węgiel, przez co będziemy mieli pewność, że na pewno w piecu palimy ekogroszkiem, a nie jakimś tanim i złej jakości zamiennikiem. Nie pozwólmy się oszukać. Jeśli znajdziemy skład opału, z którego będziemy zadowoleni, trzymajmy się naszego wyboru najdłużej jak się da, ponieważ lepiej jest stosować zawsze ten sam dobry opał niż eksperymentować z nieznanym. Warto też zwrócić uwagę na to, czy jakość stosowanego do tej pory ekogroszku nie pogorszyła się, a gdy tak się stanie, warto poszukać czegoś innego. Ekogroszek jest paliwem stałym, które produkuje się na bazie węgla kamiennego. Jego przeznaczeniem jest wytwarzanie energii cieplnej w niskoemisyjnych piecach z podajnikiem. Kotły z podajnikami retorowymi, które potocznie nazywa się kotłami retorowymi („bezrusztowymi”) to ekologiczne i ekonomiczne urządzenia grzewcze. Można je wykorzystywać w celu zaopatrywania gospodarstw jedno i wielorodzinnych, sporej wielkości obiektów komunalnych oraz obiektów przemysłowych w energię cieplną. Kotły z podajnikiem są też wykorzystywane w ciepłowniach jako źródło peryferyjne.

Do ich najważniejszych zalet należą:

  • sprawność w granicach 80% – 85% pozwalająca uzyskać dużo niższe koszty produkcji energii cieplnej. W rzeczywistości są one 2 razy niższe niż wtedy, gdy stosuje się energię ze spalania gazu ziemnego, natomiast 4 razy mniejsze niż podczas stosowania oleju opałowego. Podczas stosowania kotła o mocy 15-25 kW zużycie ekogroszku w warunkach zimowych w gospodarstwie domowym sięga ok. 1-1,5 kg/h. Ważny jest także fakt, iż kotły z podajnikiem retorowym są ok. 40% tańsze w trakcie użytkowania niż tradycyjne kotły rusztowe
  • zautomatyzowana praca oraz małe zaangażowanie w obsługę, która sprowadza się jedynie do uzupełnienia zbiornika na węgiel ekogroszkiem i stałe usuwanie popiołu (nie częściej niż raz na 3-5 dni). Cala praca węgla, na którą składają się nadmuch oraz podawanie węgla, jest sterowana poprzez mikroprocesor pozwalający utrzymać żądaną temperaturę w środku pomieszczenia
  • zdecydowanie mniejsza emisja gazów cieplarnianych powstających w czasie spalania ekogroszku pozwalających spełniać normy ekologiczne wprowadzone w życie w naszym kraju, wówczas, gdy Polska przystąpiła do wspólnoty europejskiej. Do osób niezaznajomionych z tematem przemówić miał argument dotyczący zmniejszenia emisji o 25% CO^ (2), 97% CO i 92% porównując z tradycyjnymi kotłami rusztowymi.

 

Kotłów retorowych można używać przy produkcji pary technologicznej oraz w trakcie podgrzewania wody. Znaczna większość kotłów dostępnych w Polsce musi spełniać dosyć nrygorystyczne kryteria w stosunku do używanego paliwa. Ekogroszek powinien posiadać określone właściwości fizyczno-chemiczne, dzięki którym możliwa jest bezawaryjna praca pieca. Do owych właściwości należą odpowiednio niska spiekalność (RI&lt;20), właściwe temperatury spiekania, niezanieczyszczone paliwo, mięknienie popiołu, właściwa granulacja (uziarnienie), odpowiednio mała emisja gazów cieplarnianych, duża wartość opałowa, obecność siarki na poziomie &lt;0,6% oraz ilość popiołu &lt;10%. Ekogroszek pakuje się i sprzedaje w bardzo wygodnych i poręcznych workach po 25 kg. Takie worki ekogroszku sprowadza się na paletach po 40 worków (1000 kg) lub pojedynczo. Aby zapobiec wysuszeniu lub zamoczeniu, worki się nikluje. Ten proces zapobiega także oszustwom polegającym na mieszaniu dobrej jakości ekogroszku z miałem lub ekogroszkiem niskiej jakości.

Masz dość spieków i wiader popiołu?

 889zł     829zł 

DOSTAWA GRATIS!

Ekogroszek co musisz wiedzieć [Poradnik 2018]
3.9 (78%) 20 votes
WYSYŁAMY USTAWIENIA KOTŁA ZA DARMO

WYSYŁAMY USTAWIENIA KOTŁA ZA DARMO

Zapisz się do naszego newslettera, a wyślemy Ci optymalne ustawienia Twojego kotła, tak aby ekogroszek spalał się najbardziej optymalnie.

Wkrótce dostaniesz na maila optymalne ustawienia kotła dostosowane do naszego ekogroszku.

Pin It on Pinterest

Share This

Udostępnij!

Hej, Pokaż ten artykuł swoim znajomym jeśli uważasz, że im też się przyda.