ekogroszek ogień

Jeżeli czytasz regularnie i uważnie naszego bloga, to z pewnością wiesz o tym, że spiekalność jest skłonnością do tworzenia spieków. Jest to jedna z najważniejszych cech ekogroszku do kotłów z podajnikiem. Spiekalność powinna być możliwie jak najniższa (poniżej 20 RI).

Pewnie teraz zastanawiasz się…

Czym tak dokładnie jest ta spiekalność ekogroszku?

Spiekalność węgla jest to zdolność do przechodzenia podczas ogrzewania (w temperaturze 350–500°C) w stan plastyczny. W wyniku zlepiania się ziaren węglowych tworzy się twardy i dobrze spieczony koks.

Warto teraz wspomnieć o tym, w jaki sposób określa się koksotwórcze właściwości ekogroszku?

Istnieje wiele metod określania koksotwórczych właściwości węgla. Spiekalność ekogroszku w Polsce jest określana za pomocą metody Rogi. Polega ona na ogrzewaniu w określonych warunkach analizowanego węgla z antracytem oraz pomiarze mechanicznym wytrzymałości utworzonego koksu. W oparciu o otrzymany wynik oblicza się tak zwaną liczbę Rogi. Węgle o bardzo małej spiekalności mieszczą się w wartościach 0-10 RI, a węgle o bardzo dużej spiekalności w wartościach 50-85 RI. Dzięki ustaleniu spiekalności węgla można ocenić przydatność węgla kamiennego w koksownictwie. Taką analizę rzadziej wykonuje się dla celów energetycznych. Jednak należy pamiętać o tym, że tworzenie się spieków utrudnia proces spalania.

Dobrze wiesz już czym są spieki i jak powstają. Myślisz, że na tym kończą się ważne informacje? To błąd!

Warto jeszcze zająć się taką kwestią, jak rodzaje spieków. Tak, spieki mogą być różne. Już wyjaśniam na tym to polega.

Na pewno musisz się z nami zgodzić, co do jednej rzeczy. Powstawanie spieków jest bardzo niekorzystnym procesem, który zachodzi w czasie spalania ekogroszku w kotle automatycznym. Występują dwa rodzaje spieków. Pierwszy z nich to spieki żużlowe, a drugi- spieki koksowe. Przypominają trochę zwykły koks opałowy. Spieki koksowe uznawane są za trochę mniej problematyczne, ale nadal są niezwykle uciążliwe. Dowiesz się na ten temat jeszcze później, ale musisz czytać dalej i wykazać trochę cierpliwości. Dobrze, już wracam do tematu. Spieki koksowe tworzą się w wyniku odgazowywania węgla pod wpływem wysokiej temperatury, która panuje w kotle. Natomiast spieki żużlowe powstają nie z węgla, ale z popiołu. Jeżeli w strefie żaru z jakiejś przyczyny występują zbyt wysokie temperatury, to popiół zamienia się w twarde spieki żużlowe.

Wiesz już czym są spieki i jakie są ich rodzaje. Wiesz też, że utrudniają spalanie i lepiej ich unikać, ale nie wiesz jeszcze…

Jakie są przyczyny powstawania spieków?

Już wyjaśniam, bo wcale nie jest to takie oczywiste. Wspomniana wcześniej jednostka RI oznacza indeks Rogi, to jest wskaźnik spiekalności węgla. Idealny ekogroszek powinien mieć RI=0. Mamy taki w naszej ofercie. Jest to ekogroszek Ogień. Więcej na jego temat przeczytasz w dalszej części tego artykułu. Węgle, które mają RI pomiędzy 5 a 20 uznawane są za bardzo mało spiekające. Natomiast te, w których RI jest powyżej 20, są słabo spiekające. Jak łatwo jest się domyślić od współczynnika spiekalności zależna jest skłonność do powstawania spieków. Im RI jest wyższy, tym gorszej jakości węgiel masz przed sobą. Niestety w Polsce naprawdę trudno jest zdobyć dobrej jakości ekogroszek. Czasami trafia się nawet opał, którego RI wynosi 80…

W jaki sposób powstają spieki koksowe?

Spieki koksowe tworzą się wtedy, gdy nadmuch powietrza w piecu jest za mocny. Tak można to najprościej wytłumaczyć. Czasami zależy to po prostu od ustawień kotła, a innym razem jest to proces wymuszony przez węgiel, który ma bardzo wysoką spiekalność. Tak zainicjowany przez węgiel proces spalania z bardzo dużym nadmiarem powietrza, który schładza spaliny, prowadzi także do tworzenia się spieków żużlowych. Węgle, które mają bardzo dużą skłonność do powstawania spieków koksowych wiążą się też z większym ryzykiem tworzenia się spieków żużlowych. Co ciekawe, w języku potocznym nazywa się je szlaką. Wiedziałeś o tym?

Jednak nie jest to jedyna przyczyna powstawania spieków!

Kolejnym powodem tworzenia się spieków jest zbyt niskie zainstalowanie deflektora nad paleniskiem. To powoduje, że temperatura na palenisku wzrasta, a co za tym idzie opał spala się zbyt szybko.

Dlaczego spieków trzeba unikać?

Spieki spalają się dużo wolniej, a więc przyczyniają się nie tylko do powstawania znacznych strat energii, ale również do tworzenia się większych niż to potrzebne ilości popiołu, który trzeba bardzo często wymiatać. Każdy, kto regularnie czyści piec, wie, jakie to jest uciążliwe i pracochłonne. Prawda, że również chciałbyś tego uniknąć?

W jaki sposób pozbyć się spieków?

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się spieków jest kupienie wysokiej jakości ekogroszku, który ma jak najmniejszą podatność na spiekanie. Poza tym, bardzo istotne jest postępowanie zgodnie z zaleceniami producenta kotła w czasie ustawiania parametrów spalania. My polecamy nasz Ekogroszek Ogień, który charakteryzuje się współczynnikiem RI=0. Dzięki niemu możesz na zawsze zapomnieć o częstym czyszczeniu kotła.

Spiekalność ekogroszku- jakie są jej przyczyny i jak jej uniknąć?
5 (100%) 1 vote

Pin It on Pinterest

Share This

Udostępnij!

Hej, Pokaż ten artykuł swoim znajomym jeśli uważasz, że im też się przyda.