ekogroszek

Jeżeli czytasz regularnie i uważnie naszego bloga, to z pewnością wiesz o tym, że spiekalność jest skłonnością do tworzenia spieków. Jest to jedna z najważniejszych cech ekogroszku do kotłów z podajnikiem. Spiekalność powinna być możliwie jak najniższa (poniżej 20 RI).

Pewnie teraz zastanawiasz się…

Czym tak dokładnie jest ta spiekalność ekogroszku?

Spiekalność węgla jest to zdolność do przechodzenia podczas ogrzewania (w temperaturze 350–500°C) w stan plastyczny. W wyniku zlepiania się ziaren węglowych tworzy się twardy i dobrze spieczony koks.

Warto teraz wspomnieć o tym, w jaki sposób określa się koksotwórcze właściwości ekogroszku?

Istnieje wiele metod określania koksotwórczych właściwości węgla. Spiekalność ekogroszku w Polsce jest określana za pomocą metody Rogi. Polega ona na ogrzewaniu w określonych warunkach analizowanego węgla z antracytem oraz pomiarze mechanicznym wytrzymałości utworzonego koksu. W oparciu o otrzymany wynik oblicza się tak zwaną liczbę Rogi. Węgle o bardzo małej spiekalności mieszczą się w wartościach 0-10 RI, a węgle o bardzo dużej spiekalności w wartościach 50-85 RI. Dzięki ustaleniu spiekalności węgla można ocenić przydatność węgla kamiennego w koksownictwie. Taką analizę rzadziej wykonuje się dla celów energetycznych. Jednak należy pamiętać o tym, że tworzenie się spieków utrudnia proces spalania.

Dobrze wiesz już czym są spieki i jak powstają. Myślisz, że na tym kończą się ważne informacje? To błąd!

Warto jeszcze zająć się taką kwestią, jak rodzaje spieków. Tak, spieki mogą być różne. Już wyjaśniam na tym to polega.

Na pewno musisz się z nami zgodzić, co do jednej rzeczy. Powstawanie spieków jest bardzo niekorzystnym procesem, który zachodzi w czasie spalania ekogroszku w kotle automatycznym. Występują dwa rodzaje spieków. Pierwszy z nich to spieki żużlowe, a drugi- spieki koksowe. Przypominają trochę zwykły koks opałowy. Spieki koksowe uznawane są za trochę mniej problematyczne, ale nadal są niezwykle uciążliwe. Dowiesz się na ten temat jeszcze później, ale musisz czytać dalej i wykazać trochę cierpliwości. Dobrze, już wracam do tematu. Spieki koksowe tworzą się w wyniku odgazowywania węgla pod wpływem wysokiej temperatury, która panuje w kotle. Natomiast spieki żużlowe powstają nie z węgla, ale z popiołu. Jeżeli w strefie żaru z jakiejś przyczyny występują zbyt wysokie temperatury, to popiół zamienia się w twarde spieki żużlowe.

Wiesz już czym są spieki i jakie są ich rodzaje. Wiesz też, że utrudniają spalanie i lepiej ich unikać, ale nie wiesz jeszcze…

Jakie są przyczyny powstawania spieków?