Węgiel – Orzech I
Węgiel Orzech I jest to rodzaj węgla o najlepszym uziarnieniu, który najczęściej wykorzystuje się w gospodarstwie domowym. Można go użyć w każdym typie paleniska, np. w piecach kuchennych, kaflowych. Orzech pali się jasnym płomieniem, jest wysokoenergetyczny, nie żużluje.
Wiele osób podejmuje decyzję na temat zakupu materiału opałowego dopiero, gdy pojawią się pierwsze mrozy. Wówczas bardzo często wybór pada właśnie na orzech, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Najczęściej wybiera się go do palenia w piecach zasypowych, konwencjonalnych, kuchniach węglowych, a także w różnego rodzaju kominkach.
Węgiel orzech jest to typ węgla kamiennego, który został wyodrębniony głównie z uwagi na granulację wahającą się w przedziale 40-70 mm, przez co zaliczany jest do tzw. węgli grubych. Dodatkowo, przez to, że pali się długim i silnie świecącym się płomieniem zalicza się do węgli płomiennych. Doskonałe spalanie zapewnia niewielka ilość siarki (0,7 -1,7%), a dodatkowo eliminuje to zagrożenie powstawania szlaki, jak również osadzania się cząstek sadzy w przewodach kominowych. Jeszcze jedną ważną cechą węgla jest popielatość pozwalająca bezpośrednio zmniejszyć częstotliwość opróżniania komory spalania, co w konsekwencji umożliwia zmniejszenie nakładu naszej pracy i oszczędzenie cennego czas. Ten rodzaj paliwa jest ekologiczny oraz przyjazny dla środowiska, a to dzięki niskiemu stopniowi zanieczyszczeń. Klienci decydują się na wybór tego rodzaju opału, głównie ze względu na właściwości opałowe węgla, które są większe niż w przypadku węgla brunatnego.
Istnieje możliwość mieszania tego węgla z innymi klasyfikowanymi paliwami stałymi, dzięki czemu użytkownicy mają wpływ na tempo spalania oraz mogą kontrolować wydatki poczynione na zakup materiału opałowego. Najlepiej nabyć węgiel orzech, który jest pakowany w worki pozwalające utrzymać odpowiednią wentylację i które w prosty i wygodny sposób można transportować do kotłowni. Produkt ten można zamówić bezpośrednio z naszego sklepu internetowego.